A Zhurek egy lengyel kovászleves

September 12, 2024

Hozzávalók 2 liter vízhez:
“otthoni” típusú füstölt kolbász – 500 g
burgonya – 500 g
sárgarépa – 100 g
hagyma – 250 g
fokhagyma – 40 g
vaj – 50 g
sűrű házi tejföl – 250 g
babérlevél – 1-2 db.
Szegfűborsó – 5 db.
majoránna – 1 tk. tejszín nélkül vagy ízlés szerint
só, őrölt fekete bors – ízlés szerint
kemény tojás – tálaláshoz
Hozzávalók a kovászhoz:
meleg forralt víz – 500 ml
fokhagyma – 2-3 gerezd
rozskenyér széle – 1 db.
rozsliszt – 100 g
Zhurek Hozzávalók.
Zhurek leves elkészítése.

A Zhurek egy hagyományos savanyú lengyel leves, amelyet Lengyelország minden régiójában és valószínűleg minden családban készítenek. Nagyon sok zhurek recept létezik. Ez a leves különféle füstölt húsokat (kolbász, sonka, sonka stb.), sok zöldséget (sárgarépa, hagyma, fokhagyma, burgonya, zeller) kombinálhat. Néha még gombát is adnak a leveshez. De a zhurek bármely változatának alapja a rozslisztből készült kovász, amely jellegzetes savanyú ízt és aromát ad a levesnek. A kovász elkészítése nagyon egyszerű, de több napig is eltart, ezért érdemes előre elkészíteni.
A Zhureket főtt tojással kell tálalni. Néhány lengyelországi étteremben kenyérben is szolgálják, ami nagyon lenyűgözőnek tűnik.
Remélem, kedves barátaim, hogy az alábbi változatban a zhurek az Ön ízlése lesz, és különösen a csodálatos Ola lánynak, akinek kérésére elkészítettem ezt a levest 🙂

Liszt, víz, fokhagyma és a kenyér széle egy üvegben.
Elkészítjük a kovászos előételt. Öntsön rozslisztet egy tiszta üveg- vagy kerámiaedénybe, adjon hozzá 200 ml meleg forralt vizet, és keverje simára. Ezután öntsük fel a maradék vizet. Hozzáadjuk a késsel összezúzott, a héjától és a kenyér szélétől meghámozott fokhagymagerezdeket.
Fedjük le gézzel.
Fedje le az üveget gézzel, és hagyja meleg, sötét helyen 4 napig. A kovászt minden nap alaposan össze kell keverni. Ekkortájt a kovásznak jellegzetes savanyú ízt és szagot kell kapnia, ami jelzi készenlétét.
Elkészült a kovászos előétel.
A kovászos tésztát finom szitán vagy sajtruhán szűrjük át. Azonnal felhasználható, vagy hűtőszekrénybe tesszük, szorosan lezárva az üveget fedéllel. Hűtőszekrényben akár két hétig is eláll. A zhurek kovásza készen áll.
Apróra vágott hagymát, sárgarépát és fokhagymát.
Levest készítünk. A hagymát kockákra, a sárgarépát félkarikára, a fokhagymát késsel felaprítjuk.
A hagymát, a sárgarépát és a fokhagymát megpirítjuk.
Abba az edénybe, ahol a levest főzzük, felolvasztjuk a vajat, belerakjuk a hagymát, a sárgarépát, és kevergetve addig pirítjuk, amíg a hagyma átlátszó nem lesz. Ezután hozzáadjuk a fokhagyma felét, a majoránnát, és kevergetve még 1-2 percig pirítjuk.
Adjunk hozzá vizet.
Öntsünk vizet (2 l) a serpenyőbe, forraljuk fel és főzzük 15 percig.
Adjunk hozzá apróra vágott kolbászt.
Vágjuk karikákra a kolbászt, tegyük egy serpenyőbe, és főzzük 25 percig.
Adjunk hozzá apróra vágott burgonyát.
Ezt követően adjuk hozzá a meghámozott és apróra vágott burgonyát,…
Hozzáadjuk a babérlevelet és a szegfűborsot.
… babérlevél, szegfűbors borsó. Mindent jól megsózunk, és további 15 percig főzzük.
Kovászt adunk hozzá.
A kovászot jól felrázzuk, és a maradék fokhagymával együtt a leveshez adjuk. Hagyjuk 2-3 percig forrni. Ha azt szeretné, hogy a leves kevésbé legyen savanyú, adjon hozzá egy kicsit kevesebb kovászt, mint amennyi a receptben szerepel.
Adjunk hozzá tejfölt.
A végén adjunk hozzá tejfölt, őrölt fekete borsot, sózzuk, ha szükséges, forraljuk fel és vegyük le a tűzről. Fedjük le az edényt a levessel, és hagyjuk állni 20-30 percig. ragaszkodni
A lengyel zhurek készen áll.
A levest tányérokba öntjük, egy főtt tojás felét belerakjuk, megszórjuk apróra vágott zöldhagymával és tálaljuk. Amint az előszóban említettem, a zhureket még mindig gyakran kenyérben tálalják. Hogy egy ilyen kenyértálat ne ázzon meg, belülről tojással megkenjük, és 200 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük 15 percre. Ezután felöntheti a levest. Zhurek készen áll.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *