Torta Fresie

September 10, 2024

Hozzávalók a piskótához:
tojás – 4 db.
cukor – 120 g
teljes kiőrlésű liszt – 120 g
vaj – 50 g
csipet sót
Hozzávalók a krémhez:
tej – 700 ml
tojássárgája – 7 db.
cukor – 130 g
vaníliás cukor – 10 g
kukoricakeményítő – 70 g
vaj – 40 g (hideg) + 170 g (lágyított)
zselatin (opcionális) – 5-7 g + 40 ml víz
Hozzávalók a sziruphoz:
narancs (kicsi) – 2 db.
cukor – 80 g
víz – 40 ml
És még:
eper – 700 g
Fresier torta készítése.

A Fresier torta egy remek francia desszert, amely tökéletesen ötvözi a piskótákat, a finom muszlinkrémet és a sok epret. A torta mindig ínycsiklandóan látványos és ünnepi megjelenésű, főleg ha “fordított” torta formájában formázzuk meg 🙂
Piskótát sütöttem és 21 cm átmérőjű formába raktam egy tortát.

Tojás cukorral vízfürdőben.
Egy kekszet készítünk. A tojást (4 db) egy tálba verjük, hozzáadjuk a cukrot, és habverővel simára keverjük. A tojásos tálat vízfürdőbe tesszük, habverővel intenzíven verjük, hogy a tojás ne főjön meg. Addig verjük, amíg a massza nagyon meleg lesz (de nem forró!).
A tojást cukorral felverjük.
Vegye ki a tálat a vízfürdőből, keverje intenzíven keverővel nagy sebességgel 5-6 percig. sűrű könnyű masszává. Ugyanakkor a keverék térfogatának háromszorosára kell nőnie.
A felvert tojáshoz adjuk a lisztet.
Két lépésben adjuk hozzá az átszitált lisztet egy csipet sóval, és minden alkalommal óvatosan keverjük össze gyorsan, de nagyon óvatosan egy kanállal egy irányba.
Az olvasztott vajat a tészta egy részével.
A vajat előzetesen vízfürdőben felolvasztjuk, hozzáadunk 2-3 kanál tésztát, alaposan összekeverjük.
Az olvasztott vajat összekeverjük a tésztával.
És ebben a formában öntsük a vajas keveréket a tésztával ellátott tálba. Érdemes a tál széle alá önteni, hogy később könnyebb legyen mindent összekeverni. Emlékeztetlek, hogy kanállal csak egy irányba, óvatosan, gyorsan és óvatosan keverje meg.
Tészta a formában.
Öntsük a tésztát finomított olajjal kikent és liszttel meghinthető formába. A formát a tésztával 180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük, és 25-30 percig sütjük.
Sült keksz.
A megsült kekszet még 5-7 percig állni hagyjuk. a formában, majd kivesszük és rácsra tesszük kihűlni.
Sárgája cukorral.
Készítsük el a krémet. Válaszd el a sárgáját a fehérjétől. A sárgájához adjuk a cukrot, és habverővel homogén, világos masszává verjük. A fehérjéket hűtőbe tesszük, majd habcsókot készíthetünk belőlük.
Adjuk hozzá a kukoricakeményítőt a cukorral pépesített sárgájához.
A sárgájához adjuk a kukoricakeményítőt, és habverővel alaposan összekeverjük.
Tej.
A tejet egy lábasba öntjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és időnként megkeverve felforraljuk, de ne forraljuk fel.
Adjunk hozzá forró tejet a sárgás keverékhez.
Ezt követően a tejet a sárgás masszához részenként kell beleönteni, folyamatosan kevergetve habverővel, hogy a sárgája ne főjön meg.
A tejszínt felforraljuk.
A kapott keveréket öntsük vissza a serpenyőbe, tegyük kis tűzre. Habverővel állandóan kevergetve forraljuk fel a keveréket. Ezután főzzük a tejszínt nagyon alacsony lángon körülbelül 2 percig. amíg be nem sűrűsödik (mint az alábbi képen), folyamatosan és intenzíven verjük habverővel, hogy a krém ne égjen meg és ne képezzen csomókat. A tejszínt levesszük a tűzről, és még egy percig habverővel felverjük.
Keverjük össze a tejszínt a vajjal.
Ezután adjunk hozzá hideg vajat, és alaposan keverjük össze.
Tápfóliával bevont krém.
A krémet szorosan letakarjuk fóliával, és szobahőmérsékletre hűtjük. Ezután a krémet legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
A pudingot felverjük a vajjal.
A lágy vajat keverőgéppel habosra keverjük. Részenként adjuk hozzá a hűtőből most kivett tejszínt, minden alkalommal mixerrel jól keverjük el az egészet. Ha zselatint adunk a krémhez, azt előre el kell készíteni. Ehhez a zselatint fel kell önteni hideg vízzel, és 15-20 percig állni kell, majd fel kell oldani vízfürdőben, és hidegen a krémhez kell adni, keverővel alaposan össze kell keverni. A kész krémet cukrászzacskóba tesszük, és felhasználásig hűtőbe tesszük.
Narancs szirup.
Narancsszirupot készítünk. Távolítsa el a héját két narancsról anélkül, hogy megérintené a fehér héját, és nyomja ki a levét. Egy kis lábasba öntjük a cukrot, hozzáadjuk a narancshéjat, a levét és a vizet, összekeverjük. Lassú tűzön forraljuk fel, forraljuk egy percig, és vegyük le a tűzről. Hűtsük le teljesen, majd szűrjük le.
Eper félbevágva.
Mossa meg az epret és jól szárítsa meg. Vágjuk le a szárakat és vágjuk félbe.
A keksztortákat beáztatjuk.
Vágjuk vékonyra a keksz tetejét és alját. Vágjuk ketté a tortát (mint a képen), és vágjuk le a megsült széleit. 2 tortát kapunk, az egyik 1,5-2 cm-rel kisebb átmérőjű legyen, mint a másik. A süteményeket bőségesen áztatjuk narancssziruppal, amelyet előre el kell készíteni.
Ráterítjük az epret.
A tortát hajtogathatod levehető formában (alul), vagy csak levehető formájú karikát vagy cukrászkarikát használhatsz. Fedjük le a forma alját fóliával, húzzuk szorosan és húzzuk le a gyűrűt. Ha csak levehető gyűrűt használsz (mint én), akkor annak alját 2 rétegben ragasztófóliával kell lefedni, és mindenképpen deszkára tedd, ami masszív aljként szolgál majd. A forma falait enyhén kikenjük finomított olajjal, és egy csíkot sütőpapírra terítünk. Helyezze az epret szorosan a forma aljára (mint a képen). Először minden üreget megtöltünk krémmel, majd egyenletesen az eper tetejére kenjük 1-1,5 cm vastagságban.
Befedjük piskótával.
A krém tetejére helyezünk egy nagyobb átmérőjű tortát, és kissé belenyomkodjuk a krémbe. Töltsük meg krémmel a torta és a forma közötti üres helyet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *